Postavljanje i odstranjivanje materničnog uloška, spirale – bakrene (IUD-Cu) i hormonske (IUD-MIRENE)

Postavljanje materičnog uloška (spirale) –vrši se u vrijeme menstrualnog krvarenja – najbolje od 3. do 5. dana ciklusa kada je kanal vrata maternice otvoren, prohodan, te nije potrebno (dilatirati) kanal. Postavljanje spirale se izvodi bez anestezije, ali prema želji možemo dati anesteziju. Vrat maternice se prihvati «jednozubom hvataljkom» te se u materište postavi spirala. Ako se postavljanje izvodi bez anestezije osjeti se jedan ubod, poput uboda igle, a prilikom postavljanja spirale, lagana menstrualna bol.

Odstranjivanje materničnog uloška, spirale – se može učiniti neovisno o fazi menstrualnog ciklusa. Odstranjivanje materičnog uloška je bezbolno. Spiralu, neovisno je li riječ o  hormonskoj (Mirena) ili bakrenoj, potrebno je mijenjati svakih 5 godina. Nakon odstranjenja, uzme se obrisak spirale koji se šalje na citološku analizu. Nalaz je gotov za 7 dana.

Za koju se spiralu odlučiti:
Bakrena spirala (IUD–Cu) – se postavlja u svrhu kontracepcije, a preporuča se ženama koje su rađale, a nemaju obilna krvarenja.

Hormonska spirala (IUD-Mirena) – se može postavljati u svrhu kontracepcije, ali i u svrhu smanjenja krvarenja kod pacijentica koje imaju obilna krvarenja.

Trudnički pregledHPVDermatološka