Kolposkopija, vulvoskopija, perianoskopija i anoskopija

Kolposkopija je bezbolan pregled koji se izvodi ambulantno. Nakon stavljanja ginekološkog spekula u rodnicu, vrat maternice (cerviks) i rodnica (vagina) se premazuju vatenim tupferom koji je prethodno namočen u 3 - 5% otopinu octene kiseline. Premazivanje traje 1 - 2 minute. Stanice koje su promijenjene na sebe navlače kiselinu (acidofilne stanice) i tako mijenjaju boju u bijelu. Kolposkopom pod povećanjem i do 50 puta gledamo promjene na stanicama.
Ovisno o vrsti promjene koje HPV izaziva, razlikujemo razne, karakteristične kolposkopske slike:

  • Transformacijska zona (TZ)
  • Acidobijeli epitel
  • Mozaik
  • Punktacije
  • Atipične krvne žile
  • Leukoplakija

Vulvoskopija je bezbolan pregled koji se provodi ambulantno. Vanjsko spolovilo (vulva) se 1 - 2 minute premazuje blagom otopinom 3 – 5 % octene kiseline. Stanice koje su promijenjene na sebe navlače kiselinu (acidofilne stanice) i tako mijenjaju boju u bijelu. Kolposkopom pod povećanjem i do 50 puta gledamo promjene na stanicama.

Perianoskopija je bezbolan pregled koji se provodi ambulantno. Perianalna regija se 1 - 2 minute premazuje blagom otopinom 3 – 5 % octene kiseline. Stanice koje su promijenjene na sebe navlače kiselinu (acidofilne stanice) i tako mijenjaju boju u bijelu. Kolposkopom pod povećanjem i do 50 puta gledamo promjene na stanicama.
Anoskopija je kolposkopski pregled sluznice anusa. Provodi se u lokalnoj anesteziji, uz pomoć anoskopa (tankog spekula).

 

                                       

Trudnički pregledHPVDermatološka